Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Köksstilen som passar dig bäst – enligt ditt stjärntecken

11 jun, 2023 
Köksstilen som passar dig bäst enligt ditt stjärntecken
Hej, köksinspiration! Nedan ringar vi in tolv köksstilar, från klassiskt till modernt, samt vilken som passar dig allra bäst – enligt stjärnorna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023Brand logo
Se blomstertrenderna att ha koll på 2023

Inredning och stjärntecken är mötet vi aldrig riktigt tröttnar på. Tidigare har stjärnorna bland annat hjälpt oss att navigera bland årets ledande inredningstrender och säsongens starkast lysande färgtendenser. Denna gång är det köket vi ger lite extra kärlek – kanske är det ett speciellt material du bör fokusera på eller en övergripande stil? Bläddra ner för alla svaren.

Här är köksstilen du bör satsa på hemma enligt ditt stjärntecken:

Stenbocken 22/12 – 19/1: Klassiskt neutralt

klassiskt kök i grått
Ett grått kök adderar tidlöshet och lugn, inte minst i ljusare nyanser.

Stenbocken älskar en trygg, tidlös canvas i behagliga färgval. Därför är det föga förvånande att din optimala köksmiljö går i vitt, grått eller både och. Du gillar det typiskt skandinaviska köket, gärna i ett klassiskt utförande, möjligtvis med mindre, modernistiska inslag. Rent funktionsmässigt är praktiska detaljer som leder vägen, exempelvis inbyggd förvaring.

Annons

Vattumannen 20/1 – 18/2: Kök i färg

gult kök ballingslöv
Vattumannen räds inte en färgklick! Inspireras av Ballingslövs härligt gula kökslösning.

Att experimentera med statementinredning är vattumannens melodi. Din köksmiljö är sällan helt återhållsam. Modern design är inte dig emot, men det viktigaste är en energisk, nästan oväntad färginjektion, antingen i form av smådetaljer eller köket som helhet. Du satsar gärna på poppiga kulörer i starka nyanser.

Fiskarna 19/2 – 20/3: Det rundade hörnet

Kök med rundade hörn nordiska kök vitt
Rundade hörn förstärker den lekfulla känslan, oavsett färgsättning.

Fiskarna inspireras regelbundet av naturen, framförallt havet. Havsinfluenser tar sig olika uttryck, många gånger genom blått men även böljande former. Bland köksdesign noterar vi nu en tydlig vurm för rundade hörn, vilket har varit en stark tendens bland övrig inredning under flera säsonger. Klassiska träslag i ljusa nyanser möter mjuka linjer för diskret detaljering.

Annons

Väduren 21/3 – 19/4: Retrokök

Rosa retrokök
Får det lov att vara lite retrocharm? Inspireras av ett av Kålltorps köks många lösningar.

Personligt med en nostalgisk twist. Retroinfluenser intresserar väduren, oberoende utsträckning och del av hemmet. Ditt kök är unikt med en tydlig nostalgisk charm. Egna, unika objekt som du håller kärt möter formgivning från tidigare decennier. Tänk roliga färgmöten och kravlös kreativitet.

Oxen 20/4 – 20/5: Piffigt shakerkök

Grönt shakerkök
Liva upp ditt shakerkök med färginjektion, som det behagligt gröna ovan.

Hela oxens hem går i uppfriskande anda. Du gillar kreativa krockar, exempelvis den mellan härlig färg och tidlös stil, i hemmets alla vrår. När det kommer till köket är shakerstilen ett säkert kort, men du förgyller gärna den traditionella estetiken med inspirerande färg. Satsa på blått eller grönt.

Annons

Tvillingarna 21/5 – 20/6: Ljust träkök

Kök i trä och sten
Skapa en naturnära röd tråd med trä och natursten.

Tvillingarna premierar ofta det säkra före det osäkra. Hela ditt hem är tidlöst, där praktiska lösningar möter genuina materialval. Trä är en tydlig favorit, inte minst på grund av sina slitstarka egenskaper samt sofistikerade färgsättning. Köket går i samma anda – ett ljust träkök, eventuellt med detaljer i natursten.

Kräftan 21/6 – 22/7: Lantligt kök

lantligt kök
Kräftan dras till behaglig inredning, präglat av ett övergripande lugn och ombonade detaljer.

Behagligt och rofyllt. Kräftans ultimata köksstil, enligt stjärnorna, är det lantliga köket. Miljön är avkopplande, präglad av en nedtonad bas med sporadiska inslag av kontrastering. Eftersom du gillar att ta ut svängarna i din heminredning kan sprudlande färginslag även kompletteras med oväntade former eller material.

Annons

Lejonet 23/7 – 22/8: Medelhavsinfluenser

Mediterranean kitchen inspiration
Medelhavsköket integrerar regelbundet mörkare nyanser av brunt bland neutraler.

Hej, Medelhavet! Vi har redan fastställt (eller ja, snarare stjärnorna) att din framstående tendens för säsongen är naturnära inslag, huvudsakligen växter. Medelhavshem är duktiga på att integrera grönskande växter och kryddor i inredningsbilden, framförallt i köket. Tänk en varm köksinredning, med brunt plus komprimerad grönska så långt ögat når!

Jungfrun 23/8 – 22/9: Maxa med trä

Nordiska kök träkök
Hämta inspiration från Nordiska kök, med nytänkande köksmiljöer i praktisk anda.

Jungfrun återkommer till naturnära inredningar, oavsett rum. Köket följer samma röda tråd, ett rum genomsyrat av trä från golv till tak. Det är inget specifikt träslag eller nyans som sticker ut, men storslaget ska det vara. Våga dig på en köksmiljö där trä är ständigt närvarande, både som rummets bas och i detaljer.

Annons

Vågen 23/9 – 22/10: Moderna linjer

Modernt kök inbyggda funktioner
Vågens kök lyfter hemmets lugnande kvaliteter med moderna inslag.

Vanligtvis är vågen väldigt excentrisk i sina inredningsval. Likt vattumannen experimenterar du regelbundet med uppfriskande färgsättningar. Däremot är vågens optimala kök betydligt lugnare, åtminstone rent kulörmässigt. Moderna influenser står för den excentriska dosen, med inbyggda lösningar och nästan osynliga funktioner, anpassade efter nutida behov.

Skorpionen 23/10 – 21/11: Metaller

Metaller i köket
Metaller leder vägen för skorpionen, här i kombination med naturnära trä.

Skorpionen älskar futurism, inte minst mötet mellan sobert svart och skimrande metaller. Köket blir lite av ditt optimala rum tack vare dess stora utbud av lösningar, från vitvaror till kökstillbehör, i rostfritt stål. Den industriella silverskimrande kontrasten är även snygg bland naturmaterial, utmärkt för en mer dynamisk helhet.

Annons

Skytten 22/11 – 21/12: Funktionellt kök

Lantligt kök från Kvänum
Utnyttja köksytan och satsa på smarta förvaringslösningar, stora som små.

Skytten är ett påhittigt stjärntecken med framåtlutad designfilosofi. Ditt kök är härligt funktionellt (allra helst med praktisk förvaring i fokus) med en modern estetik. Ek utgör basen, gärna i ljusare tappning, tillsammans med smarta lösningar i matchande materialval. Rent formmässigt passar det mesta, så länge funktionen ligger i framkant.

Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsenBrand logo
Inspireras av 5 trender för balkongen och uteplatsen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons