Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

3 goda varianter av klassisk Irish coffee

08 jan, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Irish Coffee är en drink som många tycker om. Den är enkel att göra och har bara fyra ingredienser; grädde, whiskey, socker och kaffe. Varför inte testa en ny variant på den gamla klassikern?
Annons

Irish Coffee uppkom under 1940-talet av köksmästaren Joseph Sheridan på restaurangen Foynes på en flygplats i Irland.

Passagerare som anlände med flyg från Amerika var ofta väldigt frusna och ville beställa något varmt att värma sig med. Sheridan uppfann då den speciella drinken som fått sitt namn efter att någon av gästerna frågade om det som serverades var brasilianskt kaffe och han sa ”No, it’s Irish Coffee”.

Originalreceptet på Irish Coffee 

Vispgrädde

Hett kaffe

4 cl Jameson Irish

2 tsk farinsocker

Blanda farinsocker och Jameson Irish i ett högt glas på fot. Häll över hett kaffe och lämna 1-2 centimeter upp till glasets kant. Toppa med vispad grädde.

Här är 3 varianter på en klassisk Irish Coffee:

1. Jamaican Coffee

irish coffee recept1

Du behöver:

1 kopp starkt svart kaffe

2 sockerbitar

4 cl jamaicansk rom

Vispad grädde

Gör så här:

1. Häll kaffe i glaset och lägg i sockerbitar och rom.

2. Lägg vispgrädden på toppen och servera direkt (rör inte om!).

2. Irish Cappuccino

irish coffee cappuccino

Du behöver:

4 cl irländsk whiskey

1 tsk socker

1 dubbel espresso

1,5 dl varm mjölk 3%

1 dl mjölkskum

Annons

Gör så här:

1. Blanda socker och whiskey i ett avlångt glas.

2. Gör en dubbel espresso och häll i glaset.

3. Värm mjölken tills den börjar ryka. Blås med ångan i en espressomaskin eller vispa upp så att hälften blir skum.

4. Häll varm mjölk och sedan skum i glaset.

5. Pudra gärna över kanel.

3. Irish Iced Coffee

irish coffeee

Du behöver:

4 cl Tullamore Dew Irish whiskey

1 msk espressopulver

1 msk farinsocker

7 cl kallt kaffe

1 msk hett vatten

Vispad grädde

Is

Gör så här:

1. Häll whiskey och espressopulver i en liten skål och låt stå i 15 minuter. Filtrera vätskan genom ett kaffefilter och häll den filtrerade vätskan i en shaker.

2. Häll farinsocker och 1 msk hett vatten i en liten skål och rör om tills sockret har löst upp sig.

3. Häll sockerblandningen i samma shaker som whiskeyblandningen och fyll på med is. Skaka tills shakern är kall, cirka 30 sekunder.

4. Häll upp i glas och toppa med vispad grädde.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons